Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Οκτ-2017 10:21

  Στα χέρια της κυβέρνησης η τύχη του ΛΕΠΕΤΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στα χέρια της κυβέρνησης -του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη και των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Εργασίας- μεταφέρεται προς λύση το θέμα του επικουρικού ταμείου Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. των εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση μαζί με την Εθνική Τράπεζα καλείται να βρει τη λύση για 16.000 συνταξιούχους και περίπου 5.000 εργαζόμενους που μένουν στον "αέρα".

  Μετά το απαγορευτικό που έβγαλε ο SSM στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε., καθώς η χρηματοδότηση του επικουρικού από την ίδια την τράπεζα δεν συνάδει με τα νέα τραπεζικά δεδομένα και σε αντίθετη περίπτωση η τράπεζα θα έπρεπε να επωμιστεί πρόσθετες υψηλές προβλέψεις, η διοίκηση της ΕΤΕ ενημέρωσε από τον Ιούλιο τους ασφαλισμένους του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε. ότι θα διέκοπτε εντός τριμήνου τη χρηματοδότησή του. Κατόπιν αυτού, οι 16.000 συνταξιούχοι του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε έλαβαν τον Οκτώβριο για τελευταία φορά ολόκληρη την επικουρική τους σύνταξη, οι δε εργαζόμενοι που κατέβαλλαν εισφορές δεν πρόκειται να πάρουν ανάλογη επικουρική από το Ταμείο τους.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το κόστος χρηματοδότησης του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε από την Εθνική Τράπεζα ανερχόταν σε 111 εκατ. ευρώ το χρόνο (8 εκατ. ευρώ το μήνα). Πρόκειται για ποσό που κάλυπτε τη διαφορά μεταξύ του κόστους των συντάξεων των 16.000 συνταξιούχων του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε, το οποίο ανέρχεται ετησίως σε 135 εκατ. ευρώ, και των εισφορών των ασφαλισμένων στον Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε, οι οποίες ανέρχονται σε 24 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το μέσο ύψος της επικουρικής σύνταξης διαμορφώνεται στα 550 – 700 ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι συνταξιούχοι φέρεται να λαμβάνουν επικουρική 1.300 – 1.400 ευρώ πάνω από την κύρια σύνταξη. Με την παύση χρηματοδότησης της επικουρικής σύνταξης από την Εθνική Τράπεζα, αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 82%.

  Η τελευταία ενημέρωση των ασφαλισμένων του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έγινε με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου Λ. Φραγκιαδάκη στις 27/9/2017, στην οποία αναφερόταν ότι η ΕΤΕ αδυνατεί πλέον να πληρώνει για το επικουρικό των υπαλλήλων της και προκρίνει την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ. Επιπλέον, στην επιστολή Φραγκιαδάκη αναφέρεται ότι η Εθνική Τράπεζα, κατανοώντας τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων της και επιθυμώντας να τους παράσχει δίχτυ προστασίας που θα περιορίζει τις όποιες δυσμενείς συνέπειες από τη μεταβολή του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης των ασφαλισμένων του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε, εξετάζει τη δυνατότητα συμπληρωματικής, πέρα από το κράτος, ασφάλισής τους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της ΕΤΕ, η οποία θα εξεταστεί τόσο από την αρμόδια εποπτική αρχή (SSM), όσο και από τον κύριο μέτοχο (ΤΧΣ). 

  Η πρόθεση αυτή που εκφράζεται στην επιστολή Φραγκιαδάκη ερμηνεύεται ως πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να συζητήσει μία συμπληρωματική συνταξιοδοτική κάλυψη με τη μορφή ειδικού επαγγελματικού ταμείου στα πρότυπα του κεφαλαιοποητικού συστήματος. Ωστόσο, αυτό θα το αποφασίσουν τελικά ο SSM και το ΤΧΣ.

  Σημειώνεται ότι το επιχείρημα των δικαιούχων του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε είναι ότι ο Λογαριασμός Επικούρησης είναι λογαριασμός εγγυημένων παροχών. Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν λογαριασμό που επικυρώθηκε το 1949 ως μεταεργασιακό βοήθημα και ισχυροποιήθηκε το 1995 επί Γ. Μίρκου. 

  Ενόψει των εξελίξεων με το Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε, οι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποιούν αύριο 24ωρη απεργία, ενώ έχουν προγραμματίσει δύο ακόμη περιφερειακές απεργίες την ερχόμενη εβδομάδα, σε Λάρισα και Πάτρα. Παράλληλα, οι δικαιούχοι του Λ.Ε.Π.Ε.Τ.Ε θα προσφύγουν την ερχόμενη εβδομάδα στη δικαιοσύνη, με στόχο να εξασφαλίσουν προσωρινή διαταγή ώστε να μην υλοποιηθεί η απόφαση της διοίκησης της ΕΤΕ. 

  Διαβάστε ακόμη:

  *Τ. Πετρόπουλος για ΛΕΠΕΤΕ: "Να μην πιουν νερό, να μην φάνε ψωμί μέχρι να βρουν λύση"

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:40 18/10

  Σε επίπεδο-ρεκόρ τα κέρδη της US Bancorp

  Η US Bancorp, η μεγαλύτερη περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα κέρδη γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ, κυρίως λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

  14:22 18/10

  Συμφωνία Gazprom με Saudi Aramco

  Στις αρχές του μήνα, και οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία για τεχνολογική συνεργασία στη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στη Ρωσία από τον Σαουδάραβα Βασιλιά Salman.

  10:20 18/10

  Handelsbanken: Πτώση 8,6% στα καθαρά κέρδη τριμήνου

  Η Svenska Handelsbanken, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Σκανδιναβίας, κατέγραψε πτώση 8,6% στα καθαρά κέρδη, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις, και διασκέδασε τυχόν ανησυχίες που θα μπορούσε να...

  08:46 18/10

  Akzo Nobel: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη

  Η Akzo Nobel, ολλανδική εταιρεία χρωμάτων, ανακοίνωσε χαμηλότερα του αναμενόμενου λειτουργικά κέρδη γ΄ τριμήνου, στα 383 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη πιέσεις στα περιθώρια από την αύξηση του κόστους...

  14:33 17/10

  Harley-Davidson: Υποχώρησαν τα κέρδη γ΄ τριμήνου

  Υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου της Harley-Davidson στα 68,2 εκατ. δολάρια ή 40 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 114,1 εκατ. δολάρια ή 64 σεντς ανά μετοχή, για την αντίστοιχη περίοδο...

  14:23 17/10

  Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις

  Άνοδο 1,4% καταγράφει η μετοχή της Johnson & Johnson στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία φαρμακευτικών και καταναλωτικών προϊόντων υπερέβη τις εκτιμήσεις για τα κέρδη γ΄ τριμήνου και...

  14:17 17/10

  Αυξήθηκαν τα κέρδη της Morgan Stanley στο τρίμηνο

  Η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι τα κέρδη γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 1,78 δισ. δολάρια καθώς οι δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου της εταιρείας συνεχίζουν να αποδίδουν υψηλά κέρδη.

  11:48 17/10

  Ο άσχημος καιρός και οι τρομοκρατικές επιθέσεις επηρέασαν τα έσοδα της ιδιοκτήτριας του Madame Tussauds

  Η Merlin Entertainments ανακοίνωσε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν από την αρχή του έτους, αλλά ότι τα συγκρίσιμα έσοδα παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών και της...