Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Οκτ-2017 00:04

  BlackRock: Εμμένει στην απόφαση για "πάγωμα" του έργου €300 εκατ. στον Κηφισό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  BlackRock: Εμμένει στην απόφαση για "πάγωμα" του έργου €300 εκατ. στον Κηφισό

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  "Σχετικά με την επένδυσή μας στην Αθήνα Academy Gardens, ύψους 300 εκατ. ευρώ, δεν έχουμε αντικείμενο δραστηριότητας, εάν δεν δημοσιευτεί το προεδρικό διάταγμα με τους όρους δόμησης”. Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr υψηλόβαθμες πηγές- μη εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν επώνυμα- του BlackRock Europe Property Fund III, μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, στην  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
   
  Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα το Capital.gr αποκάλυψε ότι το επενδυτικό σχήμα έχει αποφασίσει να αναστείλει την επένδυση ως αποτέλεσμα της δίχως προηγούμενο κωλυσιεργίας του Δημοσίου και του υπουργείου Περιβάλλοντος.
   
  Τι ανέφερε στη Βουλή ο κ. Σταθάκης; Ότι η εταιρεία ειδικού σκοπού Artume, που "τρέχει” το έργο, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να δεσμευτεί για την απαλλοτρίωση του χώρου υπέρ του Δημοσίου της οποίας η αξία τοποθετείται σε 5 εκατ. ευρώ. Σχολίασε ακόμη ότι το fund "δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση” (σημ: περί αναστολής του έργου).
   
  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το BlackRock Europe Property Fund III, με έδρα το Λονδίνο, αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και σήμερα, να δημοσιοποιήσει ανακοίνωση, σχετικά με τη στάση που θα υιοθετήσει για το πολύπαθο έργο στην έκταση 21 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς).
   
  Οι υψηλόβαθμες πηγές του επενδυτικού σχήματος τονίζουν ότι "μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Σταθάκη, από τις οποίες διακρίνεται ότι δεν υπάρχει πραγματική βούληση να προχωρήσει η επένδυση” δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. 
   
  "Αντισυμβαλλόμενός μας δεν είναι το Δημόσιο”
   
  Όπως αναφέρουν στο Capital.gr οι ίδιες πηγές, το καταστατικό της εταιρείας ειδικού σκοπού Artume  δεν  προβλέπει την υλοποίηση απαλλοτριώσεων, οι οποίες αποτελούν αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.
   
  "Είναι ανεφάρμοστα όσα ανέφερε ο κ. Σταθάκης. Αντικείμενο της δραστηριότητάς μας είναι η ανάπτυξη του πολυχώρου. Η υλοποίηση απαλλοτριώσεων αποτελεί υποχρέωση του κράτους, όπως προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα. Το ζήτημα αυτό, άλλωστε, δεν είχε τεθεί ποτέ στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις μας με την κυβέρνηση. Οι, έως τώρα, συζητήσεις αφορούν την υπογραφή μη δεσμευτικού μνημονίου αλληλοκατανόησης που προβλέπει την υλοποίηση κοινωνικά υπεύθυνων πρωτοβουλιών, όπως η χορήγηση υποτροφιών, η ανάληψη κοινωνικών - περιβαλλοντικών ενεργειών και δράσεων ανάδειξης της περιοχής μέσω της υλοποίησης δικτύου πεζοδρόμων, ανάδειξης του πάρκου και ενίσχυσης της φύλαξης του χώρου του αρχαιολογικού πάρκου. Δεν προβλέπεται για λογαριασμό του κράτους να πραγματοποιούμε απαλλοτριώσεις, πόσο μάλλον σε μία κατοικημένη περιοχή”.
   
  Οι ίδιες πηγές δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για "εκβιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για ιδιωτική συναλλαγή όπου ο αντισυμβαλλόμενος δεν είναι το ελληνικό Δημόσιο. Δεν είναι δυνατόν η εταιρεία να δεσμεύεται για την υλοποίηση επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ και η ελληνική Διοίκηση να απαιτεί την κάλυψη επιπρόσθετου κόστους της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για ενέργεια που δεν ανήκει στο αντικείμενο του fund” σημειώνουν.
   
  Και προσθέτουν: "προχωρήσαμε στην μείωση των συντελεστών δόμησης και κάλυψης του κτηρίου. Παρόλ' αυτά, ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν προχωρά στην υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες και τα όργανα του υπουργείου του και έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας”.  
   
  Σημειώνεται ότι το BlackRock Europe Property Fund III σχεδιάζει την υλοποίηση εμπορικού πολυχώρου στον Κηφισό,  με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την αρχαιολογική περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:40 18/10

  Σε επίπεδο-ρεκόρ τα κέρδη της US Bancorp

  Η US Bancorp, η μεγαλύτερη περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα κέρδη γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ, κυρίως λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

  14:22 18/10

  Συμφωνία Gazprom με Saudi Aramco

  Στις αρχές του μήνα, και οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία για τεχνολογική συνεργασία στη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στη Ρωσία από τον Σαουδάραβα Βασιλιά Salman.

  10:20 18/10

  Handelsbanken: Πτώση 8,6% στα καθαρά κέρδη τριμήνου

  Η Svenska Handelsbanken, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Σκανδιναβίας, κατέγραψε πτώση 8,6% στα καθαρά κέρδη, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις, και διασκέδασε τυχόν ανησυχίες που θα μπορούσε να...

  08:46 18/10

  Akzo Nobel: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα κέρδη

  Η Akzo Nobel, ολλανδική εταιρεία χρωμάτων, ανακοίνωσε χαμηλότερα του αναμενόμενου λειτουργικά κέρδη γ΄ τριμήνου, στα 383 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη πιέσεις στα περιθώρια από την αύξηση του κόστους...

  14:33 17/10

  Harley-Davidson: Υποχώρησαν τα κέρδη γ΄ τριμήνου

  Υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου της Harley-Davidson στα 68,2 εκατ. δολάρια ή 40 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 114,1 εκατ. δολάρια ή 64 σεντς ανά μετοχή, για την αντίστοιχη περίοδο...

  14:23 17/10

  Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις

  Άνοδο 1,4% καταγράφει η μετοχή της Johnson & Johnson στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία φαρμακευτικών και καταναλωτικών προϊόντων υπερέβη τις εκτιμήσεις για τα κέρδη γ΄ τριμήνου και...

  14:17 17/10

  Αυξήθηκαν τα κέρδη της Morgan Stanley στο τρίμηνο

  Η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι τα κέρδη γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 1,78 δισ. δολάρια καθώς οι δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου της εταιρείας συνεχίζουν να αποδίδουν υψηλά κέρδη.